نخستین رویداد هم اندیشی و اندیشه ورزی اندیشمندان، صاحب نظران اندیشکده های اقتصادی ایران

  • خانه
  • نوشته ها
  • نخستین رویداد هم اندیشی و اندیشه ورزی اندیشمندان، صاحب نظران اندیشکده های اقتصادی ایران

حضور نمایندگان اندیشکده تدبیر انرژی اتاق کرمان در نخستین رویداد هم اندیشی و اندیشه ورزی اندیشمندان، صاحب نظران اندیشکده های اقتصادی ایران به میزبانی اندیشکده دانش بنیان صفای یزد و ارائه گزارش کارشناسی در میز تخصصی ” ناترازی های انرژی و فناوری های نوین”

با هدف تقویت نقش اندیشکده ها به عنوان نهاد تصمیم ساز برای حکمرانی و مردمی سازی در مسیر تحول خردمندانه اقتصاد کشور، رویداد اندیشکده های اقتصادی ایران به میزبانی اندیشکده دانش بنیان صنعت، فناوری و اقتصاد (صفا) در شهر جهانی یزد، با حضور بیش از 100 نفر از اندیشمندان، صاحبنظران و مدیران ملی و استانی و مشارکت 17 اندیشکده اقتصادی کشور در تاریخ های 12 و 13 دی ماه 1403 برگزار شد. در این رویداد، با تکیه بر توان علمی، فکری و تجربیات تخصصی اندیشه ورزان، با بارش فکری، محورهای کلیدی در قالب 10 میز تخصصی مورد بررسی و تبادل نظر قرار گرفتند.

 

نخستین رویداد هم اندیشی و اندیشه ورزی اندیشمندان ، صاحب نظران و اندیشکده های اقتصادی ایران

 

با استناد به مباحث مطرح شده در این رویداد دو روزه در میزهای ده گانه تخصصی، بیانیه ذیل به عنوان جمع بندی و ماحصل این نشست در 10 موضوع و 40 بند به شرح ذیل می باشد:

خروجی میز تخصصی شماره (1): شفافیت اقتصادی: ضرورت زیربنایی برای پیشرفت

بند 19 سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی مبتنی بر شفاف سازی اقتصاد و سالم سازی آن و جلوگیری از

اقدامات، فعالیت ها و زمینه های فسادزا در حوزه های پولی، تجاری، ارزی و … با اقدامات پیشنهادی ذیل

عملیاتی شود:

الف- اصلاح نظام بانکی (برونسپاری مکانیزم های نظارتی بر فعالیت های سیستم بانکی).

ب- اصلاح سیستم مالیاتی از طریق مالیات بر مجموع درآمدها با هدف کاهش فاصله طبقاتی .

ج- رفع قوانین متعدد در حوزه های مختلف فعالیت های صنعتی، معدنی و تجاری .

د- توسعه سامانه های شفافیت اطلاعات و یکپارچه سازی آن ها از طریق هوشمندسازی.

ه – اجرای کامل قوانین سه گانه شفافیت (دسترسی آزاد به اطلاعات، قوای سه گانه و دستگاه های اجرایی و سایر نهادها، قانون شفافیت آرا نمایندگان مجلس).

خروجی میزتخصصی شماره (2): تحلیل و آسیب شناسی برنامه ششم توسعه و راهکارهای اجرایی تحقق برنامه هفتم

  1. حمایت، تقویت و اجرای سامانه ملی پایش و ثبت بلادرنگ داده ها در نظام یکپارچه آمار کشور .
  2. اصلاح ساختار برنامه ریزی در کشور با الگوگیری از تجارب موفق جهانی و تنقیح و پالایش قوانین موجود .
  3. طراحی ساختار منعطف برای برنامه های توسعه با قابلیت تطبیق با شرایط متغیر .
  4. استقرار نظام بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد برای تخصیص بهینه منابع و ارتقای کارآمدی.
  5. برنامه ریزی منطقه ای بر پایه مزیت های بومی و توانمندی های محلی .
  6. کاهش تعداد اهداف برنامه ها با تمرکز بر ریشه های اساسی مشکلات و عوامل محرک تحول.
  7. تقویت مشارکت همه جانبه ذینفعان در تدوین و اجرای برنامه های توسعه .
  8. بازگشت به قانون اساسی و رعایت اصل تفکیک وظایف قوا برای بهبود نظام برنامه ریزی و ارتقا حکمرانی کشور .
  9. رسیدگی به نحوه کارکرد متغیرهای حاکم بر برنامه های توسعه توسط شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوای سه گانه و تعدیل اهداف کمی مندرج در جدول شماره یک قانون برنامه هفتم بر اساس منابع احصاء شده مطابق با ماده 3 قانون برنامه هفتم .

خروجی میز تخصصی شماره (3): مردمی سازی اقتصاد و ارائه الگوهای موفق

ایجاد یک نهاد فعال با کارکرد تسهیل گری، حمایت، هدایت و بازچینی ظرفیت های مردمی در اقتصاد

با شرح ماموریت :

الف- جریان سازی و جهت دهی به افکار عمومی مبتنی بر ایجاد سواد مالی .

ب- بازخوانی و تعمیم الگوهای موفق ملی و بین المللی در جهت مشارکت مردمی در فعالیت های اقتصادی

ج- اصلاح و بازنگری و ارتقا قوانین شرکت های عام و تعاونی های توسعه عمران شهرستانی و لزوم مشوق های پیش برنده.

خروجی میز تخصصی شماره (4): ناترازی های انرژی و فناوری های نوین

  1. در افق زمانی یک ساله، امکان سنجی استفاده از فرصت های فناورانه شامل برقی نمودن خودروها، استفاده از وسایل سرمایشی و گرمایشی بهینه و جایگزین و تمهیدات لازم در ایجاد زیرساخت های ضروری در راستای صرفه جویی در مصرف انرژی و بررسی اجرایی شدن روش های پیشنهادی برای حل ناترازی در کشور در سال آتی انجام شود.
  2. در بازه زمانی چهار ساله، با هدف مانع زدایی از توسعه نیروگاه های تجدید پذیر و اقدامات بهبود بهره وری انرژی تشکیل نهاد انرژی و بهره وری استانی با مشارکت بخش خصوصی و حمایت حاکمیت با مأموریت مدیریت تدوین برنامه اقدام انرژی و محیط زیست، پیاده سازی کد شبکه انرژی و تسهیل تأمین مالی و رویه های اجرایی طرح های منتخب و پایش اثر بخشی اقدامات پیشنهاد می شود.
  3. در افق ده ساله، همگرایی برنامه های اقدام استانی ذیل سیاست ها و قوانین جاری و آتی کشور و تلاش برای ریل گذاری جدید در بازار انرژی کشور با هدف به حداقل رساندن تصدی گری دولت از ضروریات این بخش است .
  4. استفاده از مدل های مشارکتی در مدیریت هوشمند انرژی و تقویت بازار انرژی به نحوی که مشترکین و مصرف کنندگان در منافع و مزایای طرح های هوشمند سهیم شوند، مورد تاکید قرار می گیرد .

 

میز تخصصی شماره (4): ناترازی های انرژی و فناوری های نوین

خروجی میز تخصصی شماره (5): حکمرانی آب در ایران و چالش های مرتبط با آن

  1. ما به افزایش سرمایه ی اجتماعی حکمرانی آب و هماهنگی همه ی اجزای آن و مشارکت عمومی در فرآیند تامین، توزیع و مصرف آب اندیشیده ایم. ایده پنل حکمرا نی آب در ایران و چالش های آن، طراحی و ترویج یک جعبه ابزار فناورانه، اقتصادی- اجتماعی و بوم شناسانه برای مدیریت یکپارچه و شفاف منابع آب است. این جعبه ابزار “اتاق شیشه ای حکمرانی آب” خوانده می شود.
  2. اتاق شیشه ای حکمرانی آب یک فضای عمو می برای بحث و اندیشه ورزی، ساخت و پیشبرد اهداف و مشارکت عمومی در حکمرانی آب و مقابله با چالش های کم آبی برای توسعه پایدار است.
  3. الگوی ما در اتاق شیشه ای، حکمرانی سنتی و موفق آب در یزد است. نوآوری هایی مانند بازار آب در یزد و کلینیک مشاوره بهره وری آب در آن، یک نمونه عملی از اتاق شیشه ای حکمرانی آب، برآمده از سنت توزیع آب در دوران قنات است که امکان بحث و تبادل نظر درباره چگونگی تخصیص موقت منابع آب و اجرایی شدن آن با مشارکت بهره برداران آب را فراهم می آورد.
  4. اتاق شیشه ای حکمرانی یک زیرساخت اجتماعی برای بررسی و ارائه ایده ها در حوزه هایی مانند اقتصاد چرخشی، بازارهای آب متعارف و غیر متعارف، تشکل های محلی آب بران، تسهیلگری اجتماعی آب و محیط زیست، مدیریت مصرف آب، بهره گیری از فناوری های نوین بهره وری مصرف آب، تدوین استانداردهای مصرف آب در صنعت و کشاورزی، آموزش برای توانمندسازی جامعه محلی، بهینه سازی الگوی کشت، اصلاح روش های آبیاری و مشاوره به ذینفعان آب در بخش های کشاورزی، صنعت، شرب و بهداشت است.

خروجی میز تخصصی شماره (6): چشم انداز اقتصاد مبتنی بر آمایش سرزمین

  1. ارتقاء امید، باور و اعتماد عمومی، ثبات در نظام تصمیم گیری و قانون گذاری و رفع تعارض منافع و … از جمله عوامل بنیادین موفقیت چشم انداز اقتصادی کشور مبتنی بر آمایش سرزمین است. بدین منظور بر افزایش وفاق، اتحاد و همبستگی ملی به ویژه در بین گروه ها و تشکل های تصمیم ساز، تصمیم گیر، مجریان و ناظرین در سطوح مختلف جامعه و نظام حکمرانی، تاکید می گردد.
  2. ارزیابی و آسیب شناسی پارادایم توسعه اقتصادی کشور و باز طراحی آن با توجه به تجارب موفق جهانی به ویژه با نگاه آمایش سرزمین، ضرورت امروز نظام برنامه ریزی است که باید در دستور کار برنامه ریزان کلان کشور قرار گیرد .
  3. تقویت ارتباطات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با کشورهای جهان در چارچوب عزت، حکمت، مصلحت و مشارکت در زنجیره ارزش و شبکه اقتصاد منطقه ای و جهانی، با تاکید بر تولیدات و محصولات مزیت دار، ضرورت شکوفاسازی بسیاری از ظرفیت های نهفته کشور و بهره گیری از دانش و فن آوری های نوین می باشد؛ لذا ضمن حمایت از اقدامات حاکمیت در این خصوص بر تسریع روند تصویب قوانین مورد نیاز از جمله رفع موانع تعاملات مالی با جهان تاکید می گردد .
  4. نظریه پایه و الگوی جامع توسعه ملی و استانی به عنوان الگوی مورد وفاق و میثاق تمام دست اندر کاران، تعیین اولویت ها و جهت گیری های موضوعی و موضعی توسعه در پهنه سرزمین با رعایت ملاحظات آمایش سرزمین و با مشارکت نخبگان و بخش خصوصی تدوین و اجرا گردد.
  5. جایگاه و نقش نهادی و قانونی آمایش سرزمین در نظام برنامه ریزی و مدیریت یکپارچه توسعه سرزمین، تقویت گردیده و برای اجرا و نظارت بر برنامه های مبتنی بر آمایش سرزمین بسترسازی لازم صورت گیرد.

خروجی میز تخصصی شماره (7): تحول در مدیریت سرمایه های انسانی

1) در راستای بررسی چالش های موجود، میز تخصصی تحول در مدیریت سرمایه های انسانی نکات و محورهای “بومی سازی و نوآوری، یکپارچه سازی نظام آموزشی و توسعه سرمایه انسانی متناسب با برنامه های کلان توسعه کشور، آینده نگری و آینده پژوهی، اصلاح ساختاری و ارتقای بهره وری” را به عنوان اولویت های تحولی در مدیریت سرمایه های انسانی تشخیص داده و نگاه محوری متناسب سازی نظام برنامه ریزی و توسعه کشور با دیدگاه انسان محوری مبتنی بر ظرفیت های دینی و ملی را در تمامی این محورها در اولویت می داند.

2) ایجاد مرکز استعدادسنجی و هدایت منابع انسانی (شتابدهنده استعداد) با هدف کشف استعداد از تولد، پرورش و هدایت سرمایه های انسانی به جایگاه مناسب و شایسته از ضروریات است.

3) استفاده از ظرفیت ایرانیان سراسر جهان در اتاق های فکر، سرمایه گذاری و مدیریت از طریق ایجاد نهاد مشورتی – مشارکتی منابع انسانی پیشنهاد می شود.

خروجی میز تخصصی شماره (8): ارتقای نقش اندیشکده ها در فرآیند سیاست گذاری و تصمیم سازی کشور

1) پیشنهاد روز ملی اندیشه ورزی: به منظو ر آشنایی متقابل و شبکه سازی تعاملی موسسات و اندیشه ورزان در سطح ملی و در گستره جغرافیایی کشور، تعیین روز ملی اندیشه ورزی و سیاستگذاری به شورای فرهنگ عمومی کشور در تقویم ملی پیشنهاد می شود.

2) ساز و کار حمایت های مادی و معنوی پایدار از اندیشکده ها: طراحی و ایجاد مکانیزم هایی جهت حمایت های مادی و معنوی پایدار از اندیشکده ها، با تأکید بر الگوی اندیشکده دانش بنیان صفای یزد پیشنهاد می گردد .

3) تأسیس دبیرخانه دائمی رویداد اندیشگاهی اقتصادی درشهر جهانی یزد:

پیشنهاد می شود به منظور هماهنگی و پیگیری دستاوردهای این رویداد در سطح ملی و حاکمیت و استمرار آن، دبیرخانه دائمی رویداد اندیشگاهی و اقتصادی در شهر جهانی یزد با مدل مشارکتی تاسیس و به صورت سالانه محلی برای تعامل اندیشمندان و فعالان اقتصادی در کشور فعالیت نماید.

4) اختصاص جایگاه ویژه رسمی به اندیشکده های استانی در جلسات مشورتی و تصمیم سازی:

پیشنهاد می شود به منظور مشارکت نهادهای رسمی اندیشگاهی (با تاکید بر حفظ هویت مستقل اندیشکده ها) در تصمیم سازی، سیاستگذاری و نظارت، در ابعاد ملی و استانی، جایگاه حقوقی و قانونی ویژه ای برای آنان تصویب گردد.

خروجی میز تخصصی شماره (9): اقتصادهای نوظهور و فناوری های تحول زا

  1. بررسی ایجاد رسانه خدمت محور برای استان ها و با اولویت استان یزد برای پاسخگویی به مصرف کنندگان با توجه به ضرورت تجمیع و تراکم خدمات.
  2. استقرار سیستم مدیریت نوآوری باز در بخش های عمومی، دولتی و خصوصی جهت احصا مسائل و ارائه راهکارهای حل آن ها.
  3. افزایش تبادلات ایران با اقتصادهای نوظهور جهان (هند، چین و اسه آن) و ارائه ابتکارات و کلان راهبردها به منظور تعریف جایگاه ایران در زنجیره های ارزش جهانی.
  4. مدیریت کلان کشور مبتنی بر روندهای اصلی فناوری با توجه به به کارگیر ی این موارد برای بهبود کارایی در کسب و کارها: هوش مصنوعی و کلان داده، انرژی و پیشرانش، کوانتوم، شبکه پیوسته فناوری، الکترونیک و الکترومغناطیس.

خروجی میز تخصصی شماره (10): مدیریت و برنامه ریزی یکپارچه شهری

  1. ارتقا و تنوع بخشی به زمینه فعالیت های اقتصادی در شهر با توجه به قانون درآمدهای پایدار شهری و بهره برداری از ظرفیت مدل های نوین تامین مالی در شهرداری ها و تسهیل فرآیندهای اقتصادی در تعامل با نهادهای قانون گذاری و نظارتی.
  2. احصای اولویت برنامه ها و پروژه های شهری بر مبنای نظر شهروندان با استفاده از بستر های موجود تعاملی و به کمک ابزارهای نوین و علوم داده.
  3. استقرار مدل های نوین و خلاق در مدیریت و ارزیابی پروژه های شهری نظیر مدیریت پورتفولیو به عنوان روشی کاربردی جهت نیل به اجرای مدیریت یکپارچه شهری.
  4. بهره گیری از پدیدارشناسی شهرها و توجه عمیق به مباحث فرهنگی، خرده فرهنگ ها، عرف های رایج، مباحث اجتماعی، روابط و زندگی مسالمت آمیز و … در تعریف نظام مدیریت شهر (برای شهر یزد، پلان مدیریت شهر جهانی یزد که در سند ثبت به مجامع بین المللی نیز ارائه شده است می تواند الگوی مناسبی برای شروع فعالیت باشد).
  5. توجه به مطالعات صورت گرفته و بهره گیری از الگوهای موفق مدیریت یکپارچه در داخل و خارج (بخشی از این مدل ها طی همکاری با همایش “شهر آینده، حکمرانی یکپارچه شهری ” در اردیبهشت 1404 قابل استخراج می باشد).