استاد دانشگاه شهیدبهشتی: «تصدیگری و حکمرانی دولت در بخش انرژی بارها مورد نقد کارشناسان قرار گرفته است، اما سیاستگذاریها در این حوزه به دلایل مختلف همواره بر ادامه این روند تأکید داشتند نه تغییر آن، ولو به قیمت وارد آمدن آسیبهای فراوان به اقتصاد کشور».
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی اندبشکده تدبیر انرژی، اولين نشست مجازی از سلسله نشستهای جامعه و انرژي با موضوع حكمراني انرژي در ايران؛ شرايط و چالشها به همت اندیشکده تدبیر انرژی اتاق بازرگانی، صنايع، معادن و كشاورزي کرمان و مرکز امور اجتماعی منابع آب و انرژی وزارت نیرو در يكم شهريورماه 1400 با همكاري مركز مطالعات سیاستگذاری و برنامهریزی پژوهشگاه نيرو و دانشگاه صنعتي شريف برگزار شد. (گزارش کامل در اینجا)
در ادامه سخنان دكتر محمدصادق قاضیزاده، رئيس سابق پژوهشگاه نيرو و عضو هیئت علمي دانشگاه شهيد بهشتي در این نشست را میخوانید:
در خصوص ملزومات حکمرانی خوب در حوزه انرژی اساسیترین مسئله این است که توجه کنیم حاکمیت مسئولیتهایی دارد که باید از آنها مراقبت کند. باید ببیند آیا به کارها و مسئولیتهای خود میپردازد یا به امور دیگری مشغول است.
حاکمیت نماینده مردم است. موظف به پرداختن به اموری از جامعه است که آحاد مردم نمیتوانند به آنها بپردازند و تشکلها هم وجاهت یا اختیار لازم برای پرداختن به آنها را ندارند.
این موضوع مورد توجه حکمرانان باشد که باید دخالت حداقلی داشته باشند، برای دخالتشان باید دلیل ارائه کنند که این دخالت چه ضرورتی دارد و چرا به طرق دیگر توسط آحاد یا تشکلهای دیگر انجام نمیشود.
این بدیهیات چون مورد تذکر قرار نمیگیرد، مبنای بسیاری از چالشها و مشکلات ما است. اگر حکومت به این موضوع توجه میکرد که اساساً چرا در چنین کاری باید دخالت کند و اگر دخالت نمیکرد چه مشکل یا چالشی ایجاد میشد؟ شاید این مسائل در حوزه انرژی به وجود نمیآمد
بسیاری از نقشآفرینیهای حاکمیت، نابجا و یا ناکارا است. تصدیگری و حکمرانی دولت در بخش انرژی بارها مورد نقد کارشناسان قرار گرفته است، اما سیاستگذاریها در این حوزه به دلایل مختلف همواره بر ادامه این روند تأکید داشتند نه تغییر آن، ولو به قیمت وارد آمدن آسیبهای فراوان به اقتصاد کشور.